Regeringen prioriterer 24,2 millioner til lokale projekter i Syddanmark

Regeringen har besluttet at prioritere 93 millioner kroner til de lokale aktionsgrupper (LAG-grupper) i 2021. Det sker for andet år i træk efter en årrække med markante nedskæringer på området.

For de lokale aktionsgrupper i Region Syddanmark betyder det helt konkret, at de efter årsskiftet får 24,2 millioner kroner til nye projekter i Sønderjylland og på Fyn.

Med LAG-midlerne får de lokale aktionsgrupper mulighed for at give borgere, virksomheder og foreninger en økonomisk håndsrækning til at udvikle det lokale erhvervsliv eller til at understøtte gode levevilkår i landdistrikterne og på småøerne.

Erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelse i dag:

”De midler, vi prioriterer, til de lokale aktionsgrupper, er virkelig vigtige for udviklingen i Danmarks landdistrikter. De skaber liv og aktivitet og er med til at fastholde arbejdspladser – ikke mindst i Sønderjylland og på Fyn. Det er en vigtig prioritet for regeringen at skabe et sammenhængende Danmark, og her spiller LAG-midlerne en stor rolle.”

De seks lokale aktionsgrupper, der skal administrere midlerne er: LAG Middelfart-Assens-Nordfyn-Kerteminde, LAG Faaborg-Midtfyn-Svendborg-Nyborg, LAG Sønderborg-Aabenraa, LAG Haderslev-Tønder, LAG Fanø-Varde og LAG Billund-Vejen.

Dertil kommer, at LAG Småøerne og LAG Langeland, Læsø, Samsø, Ærø tilsammen får 11,4 millioner kroner, der også kan komme projekter i Region Syddanmark til gode.

Klar melding til de lokale aktionsgrupper

Ved allerede nu at give en klar udmelding om, hvilke midler der er til projekter i overgangsåret 2021, håber erhvervsministeren, at overgangen til den kommende programperiode bliver så smidig som mulig.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Det er meget vigtigt for mig, at de lokale aktionsgrupper får at vide hvor mange penge, der er at gøre godt med til lokale projekter til næste år. For vi må ikke bremse virkelysten ude i landdistrikterne. Vi har løbende brug for ideerne fra ildsjælene og de lokale drivkræfter. Det er de lokale aktionsgrupper, der bedst kender de konkrete behov i deres nabolag, og derfor ved de også, hvor og hvordan der skal sættes ind.”

I Region Syddanmark er der bl.a. i 2017 givet støtte til projektet ”Herrens Mark”, der er et økologisk landbrug i Udby på Fyn, som producerer mælkebøtte- og rødkløverekstrakt til kosttilskud.

I 2018 blev der for eksempel også givet LAG-midler til ombygning af eksisterende haller til en maskinstation med etablering af vaskehal, medarbejderfaciliteter og kontor. Virksomheden, der ligger i Bredebro i Sønderjylland, havde nemlig fremgang og derfor behov for at udvide.

Fakta om LAG

I den nuværende danske LAG-indsats er der i alt 26 lokale aktionsgrupper på tværs af landet, som tilsammen dækker over 56 kommuner og 27 småøer.

De lokale aktionsgrupper (LAG) giver tilskud til projekter, der kan skabe vækst og udvikling i landdistrikterne. Aktionsgrupperne prioriterer midlerne på baggrund af deres egen lokale udviklingsstrategi.

Den nuværende LAG-indsats er en del af det danske Landdistriktsprogram, der officielt udløber år 2020. Der er aktuelt forhandlinger om rammerne for den nye programperiode 2021-2027, som ikke når at blive færdige, så man kan starte op allerede i 2021.

Derfor har EU-Kommissionen besluttet, at 2021 kan være et overgangsår, hvor reglerne for den nuværende periode stadig gælder.

Be the first to comment on "Regeringen prioriterer 24,2 millioner til lokale projekter i Syddanmark"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*