“De Fremmede”, et nyt og dialogbaseret dannelsesprojekt, har modtaget 380.000 kr. i støtte fra Borgerprojektfonden. Projektet vil markere 80-året for afslutningen af Anden Verdenskrig ved at sætte fokus på, hvordan krigen påvirkede forskellige befolkningsgrupper i det dansk-tyske grænseland.
Hen over foråret og efteråret 2025 vil der blive afholdt foredrag rundt om på grænseregionens biblioteker, hvor tidsvidner og efterkommere af datidens flygtninge og mindretalsborgere inviteres til at dele deres personlige historier om krigens konsekvenser.
Gennem vidnesbyrd og efterfølgende samtaler vil publikum blive opfordret til at reflektere over, hvad det vil sige at være fremmed og hvordan vi omgås med de fremmede.
I samarbejde med studerende fra den nystartede lyd- og podcastuddannelse Æteren udgives løbende en række podcasts med indtryk fra arrangementerne, uddybende interviews og andet indhold.
Projektet er et samarbejde mellem otte biblioteker på hver side af grænsen under ledelse af Tønder Kommunes Biblioteker og ph.d. i filosofi Tue Søvsø, som også vil optræde som moderator på mange af foredragene.
Det er finansieret af Interreg Deutschland-Danmark og den Europæiske Union gennem den fælles Borgerprojektfond.
Som begrundelse for bevillingen udtaler forpersonen for bevillingsudvalget, Kathrine Monsrud Ekelund: “De fremmede er et bemærkelsesværdigt fint projekt med en yderst aktuel dagsorden, der giver mening ikke kun i grænseregionen. Det er mit håb, at projektet får lov at vokse ud over den lokale geografi og bliver udbredt til hele Danmark som et eksempel på bibliotekernes evne til at arbejde med kulturhistoriske og demokratiske dannelsesprojekter.
– Jeg vil gerne takke Tønder Kommunes Biblioteker og projektets andre partnere for at sætte gang i samtaler om et emne, der har så stor betydning, ikke kun historisk, men også som et vilkår i den tid og det samfund, vi lever i nu.”
Programmet for foredragsrækken offentliggøres i starten af 2025 og vil blive annonceret løbende via sociale medier, dagspressen samt bibliotekernes egne hjemmesider.
Kilde: Tønder Kommune