Plantningsselskabet Sønderjylland: – Vi starter altid generalforsamlingen med en skovtur

Forleden afholdt Plantningsselskabet Sønderjylland den årlige generalforsamling.

Traditionen tro skete det med skovtur. 

I år gik turen til Svinhøj Plantage ved Toftlund.

Deltagerne fik set plantagen og oplysninger omkring bl.a Nobilis og hvordan den udvikler sig både vækstmæssigt og økonomisk.

Bestyrelsesformand Per Bonefeld: 

Året i Plantningsselskabet har naturligvis været præget af skovfoged-skiftet. Morten Faudel har indtaget rollen som den daglige ledende person, og vi føler, at Morten og selskabet er kommet særdeles godt igennem skiftet. Vi føler alle i bestyrelsen, at vi har fået en yderst kompetent person på posten til at bære selskabet videre. Selvom Morten havde indgående kendskab til selskabet, er der alligevel en lang række forhold han skulle sætte sig ind i og få tilpasset til hans arbejdsmetoder, systemer og rytmer. Der er samhandelspartnere, tilknyttede medarbejdere, naboforhold, jagtkonsortier, bestyrelsen osv. I forbindelse med skovfogedskiftet besluttede vi, at leje et kontor hos DSH i Løgumkloster. 

I Plantningsselskabet ønsker vi også at følge udviklingen og derfor kigger vi ud i samfundet og de trends der tegner sig. Der er rigtig meget fokus på bæredygtighed og co2 binding. Virksomheder ønsker at profilere sig på bæredygtighed, og i den forbindelse ønsker de måske, at etablere skov og dermed binde co2, mod at forbruge et andet sted i deres virksomhed. Et godt eksempel på dette er Coop, som har indgået et samarbejde med Hedeselskabet om etablering af op til 1.000 ha skov. Der er eksempler på, at vandværker etablerer skov over vandboringer til større byer – såkaldte vandskove. Vi har i Plantningsselskabet ikke mulighed for, at øge indtjeningen markant, og dermed pulje et større beløb til opkøb af jord eller plantager. Juletræerne har været en succeshistorie, som har bidraget betragteligt til købet af Hyrup plantage, men et sådant forretningsområde har vi ikke for nuværende. Derfor kan en af mulighederne være, at synliggøre os i relation til virksomheder og organisationer i det Sønderjyske. Et samarbejde med Hedeselskabet, kan i den forbindelse være en mulighed, men tanken er, at vi ønsker at blive i Sønderjylland – syd for Kongeåen.


Årets resultat før skat på 74.255 kr. vil jeg betegne som mindre tilfredsstillende. Året 2020 er forhåbentligt det år hvor tingene vender. Vores skovfoged Morten Faudel leverede en meget flot indsats omkring afsætningen af juletræer, og han fik solgt rigtig mange juletræer i sidste sæson. Der blev ryddet godt op i beholdningerne af overgemte træer på rod. Priserne var desværre lave, men vi håber det var lavpunktet. På omkostningssiden er der fokus på at ”rebe seglene”, men der er naturligvis omkostninger som varierer fra år til år bl.a. omkring arbejdet med udtynding og fremstilling af flis. 

Der er aldrig i selskabets 102 år historie udloddet udbytte, men derimod er resultatet tillagt egenkapitalen som nu er på lige knap 39,5 mill kr. Aktiverne er værdisat efter de samme principper der har været anvendt gennem hele selskabets levetid. Det giver en soliditetsgrad på 79,1 % hvilket betegnes som særdeles tilfredsstillende.

Skovfoged Morten Faudel:

I forhold til årsplanen for 2020 er der skovet/fældet færre kubikmeter tømmer end planlagt, mens at flis-tynding i de unge bevoksninger følger årsplanen. 

Den samlede hugst blev således i 2020 på 7.700 m3, mod 12.250 m3 i 2019, dvs. et fald på omkring de 40 procent. Faldet hænger delvist sammen med at der i 2020 ikke blev tyndet ret meget i Hyrup, som i årene forinden. Plantagen i Hyrup blev erhvervet i 2015, og grundet et stort tyndingsefterslæb, er der tyndet mange kubikmeter ud i årene efter. I dag fremstår Hyrup Plantage trimmet, på lige fod med selskabets øvrige plantager. Samlet set er hugsten i 2020 den laveste i 10 år. 

Hugsten udgjorde i 2020 en tredjedel af den samlede tilvækst. Dvs. at vi har en stor massetilvækst i plantagerne. Til sammenligning lå den nationale hugst i 2020 på 64% af tilvæksten, altså dobbelt så meget som i Plantningsselskabet.

Markedet for flis var i 2020 under pres, som det har været i nogle år. Der er fortsat for meget flis på markedet, i både Danmark og Nordtyskland. Selskabet har derfor måtte acceptere et mindre prisfald. Vi udfører vores udtyndinger rettidigt, og det kan fortsat gøres til et positivt dækningsbidrag. 

Hvad der sker med flisen de kommende år, er svært at spå om. Politisk har biomasse stor opmærksomhed, og der vil i fremtiden blive stillet større krav om dokumentation og bæredygtighed til både fjernvarmeværker og leverandører. Med lidt held kan det komme os som leverandør til gode.

Markedet for råtræ var i starten af 2020 under fortsat pres, pga. de meget store mængder af bille træ som kommer ud af Tyskland. Priserne forblev dog stabile året ud. I dag er priserne meget højere.   

Hvad angår plantning og bevoksningspleje er der i 2020 brugt flere penge end planlagt, hvoraf efterbedring som følge af tørken i 2018 stadigvæk fylder en væsentlig del.

Se mere om Plantningsselskabet Sønderjylland her.