Oplev Sønderjyllands Symfoniorkester, Den Jyske Opera og H.C. Andersens operaeventyr med J.P. Hartmanns musik i Sønderborg

En mystisk og fortryllende forestilling er på programmet, når Sønderjyllands Symfoniorkester og Den Jyske Opera i samarbejde har genoplivet H.C. Andersens libretto “Ravnen” gennem en storslået musikalsk opførelse komponeret af J.P.E. Hartmann. Opsætningen har vundet rosende anmeldelser landet over.

I dette enestående værk forenes det litterære geni fra H.C. Andersen med musikalsk brilliance fra J.P. Hartmann. En historie, der udspiller sig med tre mystiske havnymfer, et kor af vampyrer, en dyster munk i skoven og en død ravn, formår at gribe publikum med sin utrolige stemning og dybde. På trods af, at det lyder som elementer fra en gotisk roman, er det i virkeligheden en operalibretto skrevet af selveste H.C. Andersen, der nu genoplives gennem musik af Hartmann.

J.P.E. Hartmann, der i dansk musikhistorie ofte er overset til fordel for sine mere kendte melodier som “I sne står urt og busk i skjul” og “Blomstre som en rosengård”, har skabt en bemærkelsesværdig musikalsk komposition. Hans partitur til “Ravnen” prydes af betagende bel canto-musik, der er sjældent set i det nordlige Europa. Operaopsætningen er den nu sjette i Den Danske Serie af Den Jyske Opera.

Sønderjyllands Symfoniorkester har en stærk tradition for at rejse rundt i hele landsdelen og spille flotte koncerter, hvilket skaber en unik mulighed for alle, uanset hvor de bor, til at opleve deres musikalske talenter. “Ravnen” er ingen undtagelse, da forestillingen spilles både i Vejle, Flensborg og Sønderborg.

Fra en grim ælling

Den Jyske Operas operachef og instruktør på forestillingen, Philipp Kochheim, fortæller, at han blev begejstret, da han faldt over Ravnen i sin søgen efter en opera af J.P.E. Hartmann og opdagede, at den var lavet af ikke bare en men to af Danmarks vigtigste kulturstemmer. Men H.C. Andersens tekst viste sig at være lidt af en ”grim ælling”, hvor teksten var udfordrende og forvirrede mere end den gavnede eventyrfortællingen. Philipp Kochheim har derfor bearbejdet teksten og skabt en dramaturgi med respekt for H.C. Andersens tekst, men nu med en forhåbentlig klarere fortælling end den originale version af Ravnen. I sidste ende har den tyske operachef fået en anden forståelse af den verdenskendte dansker. Han fortæller:

”Jeg kendte selvfølgelig H.C. Andersen som en stor forfatter, men jeg kendte ikke til hans komplekse væsen eller til hans svære tilværelse. Det har været en dybt rørende, afslørende og spændende proces at beskæftige sig så meget med en så ambivalent karakter, hvis forståelse og eftermæle, i hvert fald i udlandet, hovedsageligt er præget af hans udødelige eventyr – hvilket hans eget liv bestemt ikke var!”

Dato: 18. nov. kl. 19:30

Sted: Vejle Musikteater, Vejle

Dato: 22. nov. kl. 19:30

Sted: Deutsches Haus, Flensborg

Dato: 24. nov. kl. 19:30

Sted: Koncertsalen Alsion, Sønderborg

Kilde: Sønderjyllands Symfoniorkester