Nyt gåturskort: På sporet af Haderslevs Historie

På sporet af Haderslevs historie. Nyt gåturskort fra Historie Haderslev. Pressefoto

Da Danmark lukkede ned som følge af corona-smitte i 2020, blev det tydeligt, at gåture var noget af det sidste, vi ville undvære. Selvom butikker, foreningsliv og kulturliv måtte lukke ned, stod fællessang og gåture med afstand tilbage som en vigtig måde at være sammen hver for sig.

Særligt gåture viste sit store potentiale; her kunne vi både få motion og gode samtaler, her kunne vi opleve vore omgivelser i et tempo, hvor nysgerrigheden kunne spille ind, og det var her, alle kunne være med. Det var her idéen opstod til det, vi nu kan præsentere: et nyt kort over byen, som viser en rute til en masse spændende historiske spor, vi nok var mange, der overså, før coronaens indtog.

Et historisk spor kan fx være et tilmuret vindue, et gammelt facadeskilt eller et skift mellem gamle og nye sten i muren på Domkirken.

Det er ikke ekspert-kortet, vi har skabt. Det er for den almene bruger, og af samme grund er ruten ca. 3,5 km lang og kan gås på en time. Ruten begynder ved Domkirken og føres igennem både Klosterkvarteret og Slotsgadekvarteret, men de historiske spor er også af nyere tid – f.eks. Omkørselsvejen.

Projektet er støttet af Sundhed og Forebyggelses pulje for +65 – målgruppen. Kortet kan derfor bruges af alle, uanset alder og baggrundsviden. Det er tilgængeligt på bl.a. Bispen, Ehlers Samlingen, Slesvigske Vognsamling, HER, Skøtts kaffebar og en række andre steder i byen. Ruten går over brosten og enkelte trapper, men tempoet bestemmer man selv.

Kortet er udarbejdet med bidrag fra kollegaerne i Historie Haderslev, som gik på en fælles travetur med blikket rettet mod de spændende spor i vores omgivelser. Vores håb er, at kortet vil motivere flere af kommunens borgere til at bevæge sig, samtidig med at de løfter blikket og får øje på alle de spændende historier, vi er omgivet af, både det åbenlyse, men også det der kræver en lille forklaring, som vi giver på kortet. Måske vil det give lyst til at dykke yderligere ned i historien eller gå endnu mere på opdagelse i vores kommune.

– Forhåbentlig kan kortet også være til glæde for de mange turister, der lægger vejen forbi Haderslev Kommune, lyder det fra Haderslev Kommune.

Kortet er gratis og kan hentes på Historie Haderslevs museer, kulturhuset Bispen, bibliotekerne i Vojens og Gram, samt en række butikker, hoteller og caféer, bl.a. Norden, Haderslev Vandrehjem, Bog og Idé, Kruse Ure og Guld og Skøtts Kaffebar.

Kilde: Haderslev Kommune