Nordborg: Verdensrekord i Universe Science Park

Verdens største kartoffelbatteri blev fremstillet i Universe Science Park og det lykkes takket være den store deltagelse og opbakning fra parkens gæster.

Gæsterne i oplevelsesparken har haft travlt i uge 42 med at producerer små kartoffelforsøg, der skulle bruges til verdens største kartoffelbatteri og dermed slå den gamle verdensrekord, der er et kartoffelbatteri med 1224V.

”Jeg er utrolig glad og meget beæret over, at gæsterne tog så godt imod vores udfordring og deltog i dette store fysikeksperimenter. Vi havde et ønske om at hylde 200 året for H. C. Ørsted opdagelse af elektromagnetismen, ved hjælp af et kartoffelforsøg og AGS Alssundgymnasiet var klar til at hjælpe os med dette specielle rekordforsøg. Vi har nu sammen med vores gæster slået rekorden og fik lavet verdens største kartoffelbatteri med 1950”, fortæller Morten Lorenzen, event- og arrangementskoordinator i Universe og fortsætter:

”En stor tak til fysiklærer Michael Lentfer Jensen, eleverne fra Alssundgymnasiet og specielt tak til alle vores gæster for at dette rekordforsøg blev til en kæmpe succes”.  

Parken havde købt over 500 kg. kartofler ind til efterårsferien, hvoraf de 300 kg blev brugt til kartoffelbatteriet. Og der var rig mulighed for masser af leg og udfordringer, ud over rekordforsøget med den kendte rodfrugt.
Efterårsferien hed oprindeligt kartoffelferien tilbage i starten af 1900-tallet, hvor børn og unge skulle hjælpe forældrene i kartoffelmarken. Kartoflen er den fjerde største fødevare i verden efter hvede, ris og majs. En kartoffel består af 80% vand og den er beslægtet med både tomater og tobak. Hver dansker spiser op mod 40 kg. kartofler om året.

Fakta om kartoffelforsøget:

Et kartoffelbatteri virker ved at fosforsyre i kartoflen opløser zinken på zinksømmet. En kemisk proces gør at der frigøres ioner, som kan vandre inde i kartoflen. Når ionerne mødes inde i kartoflen, frigives elektroner, som “vandrer” gennem ledningen og reagerer med kobber-ionerne på kobberledningen, derved omdannes kemisk energi til elektrisk energi. 
Kartoflen leder derved elektricitet, men holder zink ioner og kobber ioner separat indtil ledningerne forbindes. Når ledningerne forbindes, sker reaktionen i kartoflen og elektronerne i kobbertråden tvinges til at bevæge sig (genererer strøm).

Om Universe Science Park:

Universe Science Park er en naturvidenskabelig oplevelsespark i Nordborg på Als, hvor børn og voksne leger sig til mere interesse for videnskab og teknologi. Fonden Universe Science Park er en non-profit selvejende fond, med det formål at begejstre børn og unge for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri. Oplevelsesparken er fyldt med oplevelser der fascinerer, involverer og underholder indenfor temaerne: Science, Technology, Engineering og Math (STEM). Oplevelsesparken har årligt over 141.000 gæster, hvoraf de ca. 10 procent er skolebesøg.
Se mere på www.universe.dk

Be the first to comment on "Nordborg: Verdensrekord i Universe Science Park"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*