I 2017 vejede Morten 120 kilo. I 2021 vejede han 75 kilo og blev dansk mester for amatører i sprint triatlon. Nu tager den 34-årige familiefar et step op og vil konkurrere direkte mod den danske tri-elite.
Da den 34-årige familiefar og triatlet Morten Falk Størling fra Rødekro Tri & Motion begyndte sit vægttab i 2017, havde han ikke selv regnet med at han skulle drive det så vidt. Badevægten sagde 120 kilo fordelt på sine små 173 centimeter, så Morten kunne godt selv se at han var kraftigt overvægtig. Så noget skulle der ske.
En aktiv livsstil med træning og et større fokus på kosten blev indledt i sommeren 2017. Og i 2021 kulminerede det hårde arbejde så med et dansk mesterskab for amatører i sprinttriatlon. En hurtig og dermed super-hård distance der består af 750 meter svømning, 20 kilometer cykling og 5 kilometer løb.
“2021 har for mit vedkommende været et fuldstændigt vanvittigt år, hvor mit danske amatørmesterskab ligesom var toppen af kransekagen. For både før og efter DM har jeg kørt en masse andre amatørstævner, hvor det både er blevet til sejre og podieplaceringer. Så mit næste naturlige skridt må være at tage et step op i det kommende år og konkurrere i eliteklassen, hvor de bedste af de bedste i Danmark konkurrerer, og så se hvad jeg kan drive det til i landets mest fornemme selskab, forklarer Morten Falk Størling.
Er kommet langt på balancen
Hvis du spørger Morten, så er den nok vigtigste hemmelighed bag succesen i 2021, at han er lykkedes ret godt med at balancere træning, familie og arbejde cirka ligeligt. Det nuværende triatlon eventyr er nemlig ikke første gang, at han giver sig i kast med sportsgrenen med de tre discipliner.
“Jeg har faktisk dyrket triatlon tilbage i 2013 og 2014, hvor jeg var en okay god amatør, hvis jeg selv skal sige det. Men målene og drømmene stak helt af for mig, så jeg begyndte at træne meget mere end min krop og hjerne var klar til, samtidigt med at jeg prioriterede mit liv helt forkert, hvor mine børn kom i anden række. Så alting blev bare for meget og jeg blev fanget i en grim skyldfølelse overfor mine børn. Det betød at jeg trak stikket mere eller mindre fra den ene dag til den anden, totalt udbrændt og demotiveret til noget som helst. Og så røg kiloene ellers på i en ekstrem høj fart”, forklarer Morten, der gik fra 75 til 120 kilo på et års tid.
“Dengang lærte jeg på den hårde måde, at de vigtigste ting i livet skal balanceres på en ordentlig måde, så jeg ikke brænder ud. Det har jeg forsøgt at leve bedst muligt efter siden jeg genoptog træningen i 2017. Og nu har jeg trænet kontinuerligt siden 2017, hvor jeg har haft en god balance mellem træning, familieliv og arbejde, der så er forløbigt er kulmineret med mit danske mesterskab for amatører i august”.
Tager den balancerede livsstil med ind i elitelivet
For de fleste kan det nok være svært at se, hvordan man kan have en ambition om at konkurrere mod den danske elite, når man ikke har sin sport som sit absolut største fokus. Og det er da også nogle tanker, som Morten bokser meget med. Men han vælger at tro på, at den balancerede måde han har levet og trænet på indtil nu, også giver afkast i den kommende sæson.
“Der er ikke to triatleter der er ens. For nogle virker det bedst at dedikere hele sit liv til sporten, mens det for andre giver bedre resultater, hvis man har et stort fokus på sporten i kombination med andre ting i livet. Og der hører jeg nok mest til i den sidstnævnte gruppe, hvis jeg ikke skal brænde ud”, fortæller Morten og fortsætter:
“Jeg synes egentligt at jeg fint har bevist indtil nu, at den måde jeg lever på med at balancere træning, familie og arbejde, er en god livsstil for mig, der også giver resultater. Det er klart, at det nok ikke lige er den metode jeg skal gå med, hvis drømmen er at blive olympisk mester. Men nu er målet også mere at se hvor langt jeg kan komme på de hjemlige breddegrader, med den træningstid, jeg har til rådighed ved siden af mit fuldtidsjob og min familie, som jeg prioriterer meget højt. Og her handler det virkeligt om at få fuldt udbytte af hvert enkelt træningsminut, jeg har til rådighed.”
Bagsiden af vægttabsmedaljen
Når man som Morten har tabt sig 45 kilo og efterhånden har opnået en god portion sportslig succes, kunne man fristes til at tro, at livet som et slankere menneske bare kører derudaf. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis altid. For dybt inde i Mortens indre sidder der stadig en lille overvægtig mand, der er af og til stikker sit grimme ansigt frem.
“Selvom jeg godt selv kan se det på billeder, så har jeg stadig perioder, hvor jeg føler at jeg vejer 120 kilo igen. Men det tror jeg generelt er en udfordring for tidligere overvægtige, at vi af og til kan føle os ekstremt tykke uden at vi er det. Og så tror jeg ikke ligefrem det gør det nemmere, at befinde sig i et miljø, hvor der generelt er en naturlig overrepræsentation af super-fitte mænd og kvinder.”
“Man kan hurtigt komme til at sammenligne sig med alle de andre på de sociale medier, nede i svømmehallen eller ude til stævnerne. Og her kan jeg nogle gange føle mig som et bjerg ved siden af de andre, og have svært ved at acceptere, at den krop jeg har, ser anderledes ud end de andres. Så det er noget jeg arbejder med mentalt mere eller mindre hver eneste dag”.
Satser på motoren frem for kropsidealet
Netop det at Morten ikke ligner de fleste andre triatleter på kropstypen, er noget han i høj grad bruger som brændstof i sin daglige træning. For det motiverer ham at vise – både overfor sig selv og overfor andre – at selvom man ikke ser super-fit ud, at så kan man godt køre stærkt alligevel.
“Heldigvis er triatlon ikke en skønhedskonkurrence, hvor den der ser fittest ud, også automatisk er den der vinder. I sidste ende er det motoren der tæller. Og det må så være min motor jeg satser på. Og det motiverer mig meget at vise, at selvom man ikke nødvendigvis lever op til tri-sportens skrappe kropsidealer, at så kan man alligevel godt blande sig med den danske elite”, slutter Morten Falk Størling optimistisk.
Hvis alt går efter planen starter Morten sin sæson den 14. maj i Ringe når det går løs til de danske mesterskaber i disciplinerne supersprint og mixed relay.
Baggrundsinfo
- Født i 1987 i Haderslev
- Gift med Anita og far til Mille og Julie på henholdsvis 13 og 11 år
- Arbejder til dagligt som aktivitetsmedarbejder i Aktiv Aabenraa
- Er sideløbende med sin egen træning også personlig triatlontræner
- Startede sit vægttab i 2017 og blev i 2021 dansk mester for amatører i sprint triatlon
- Stiller op for Rødekro Tri & Motion i Danmark og for TriSport Holstein i Tyskland
- Deler bl.a. ud af sin rejse på på sin hjemmeside www.mortenfalkstorling.dk og på Instagram www.instagram.com/mstorling
Kilde: Morten Falk Størling