Masker i Marsken sætter strik på skoleskemaet i Tønder Kommune

Arkivfoto - Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Inden længe skal børn og unge i Tønder Kommune igen tilbage i skole. På flere skoler vil de opleve, at strik og Masker i Marsken er kommet på skoleskemaet. Guerillastrik bliver et nyt ord, som vi kommer til at høre meget mere om.

Puljetimerne på Tønder Gymnasium, Åben Skole og tværfaglige skoleprojekter er blot nogle af de områder, hvor strik og håndarbejdet nu er kommet på skoleskemaet via et samarbejde med strikkefestivalen Masker i Marsken.

Kirsten von Wildenradt, bestyrelsesmedlem og projektansvarlig for børne- og ungeprojekterne, siger:

– Vi har et ønske om, at Masker i Marsken skal være meget mere end tre dage med strikkerier. Vi ønsker at spille en rolle, når det gælder trivslen hos kommunens unge, og derfor er det helt vildt fedt, at der er undervisere på flere af skolerne i området, der har taget imod vores idéer.

Tre projekter involverer eleverne

Bestyrelsen bag Masker i Marsken har taget initiativ til tre projekter, der involverer kommunens børn og unge. Det hele sker i et tæt samarbejde med Anne-Sofie Didriksen, Mind Factory by Ecco, lokale undervisere samt to forskere, der er købt ind til projekterne. Tilskud fra Kulturelt Forum har bidraget til at sikre økonomien. Tre konkrete projekter er omdrejningspunktet.

– Ligesom i 2022 er vi med i Åben Skole, og her er Møgeltønder Skole allerede i gang med at etablere samarbejder med vores frivillige. På Tønder Gymnasium tilbydes eleverne puljetimer, der har til formål at styrke eleverne socialt, fagligt eller personligt. Og her udbyder vi et forløb i samarbejde med Tine Ebdrup, der er kunstner og forsker. I samarbejde med Tine og en underviser på Tønder Gymnasium involverer vi de unge og får dem til at overveje et statement/budskab, som de ønsker at formidle til omverdenen. Resultatet bliver, at de skaber deres egen udstilling/udsmykning under Masker i Marsken 2023 med afsæt i deres budskab, siger Kirsten von Wildenradt og fortsætter:

– Endelig skaber vi et tværfagligt projekt i forløbet ”Linjen og Masken” i samarbejde med strikkeforsker Marie Deborah Koch, hvor vi kombinerer design med matematik og/eller fysik for at skabe et rum til at opdage håndarbejdets muligheder og introducere de mange muligheder, håndværk og håndarbejde giver. Marie Koch er en super spændende fagperson, der har forsket i guerillastrik, og hvordan man kan bruge strik som udtryksform. Derfor er det så dejligt, at vi har fået hende med.

Samspil med omgivelserne

Masker i Marsken er en frivillig forening, der har stort fokus på at inddrage så mange som muligt i strikkefestivalens aktiviteter. Anne-Sofie Didriksen siger:

– Det er en vigtig del af skolen i dag, at den er i samspil med omgivelserne, og her kommer Masker i Marsken med et spændende, fagligt indspark. Via foreningen får børn og unge flere muligheder for at opleve glæden ved at beherske et håndarbejde og blive en del af et fællesskab, hvor man arbejder sammen med hænderne. Jeg håber derfor, at endnu flere skoler og klasser hen ad vejen bliver en del af initiativerne.

Alle håndarbejdsprodukter fra elevernes hænder kommer til at indgå i Masker i Marskens udsmykning og wayfinding.

Se mere om strikkeeventen i Tønder og køb billetter til arrangementet på www.maskerimarsken.dk

Kilde: Masker i Marsken