Marsk-kunstnere udstiller syd for grænsen: Mogens Davidsen og Dan Thuesen

Fra Marsken: Dan Thuesen (olie og foto) & Mogens Davidsen (skulptur i keramik og bronze)

Lige på den anden side af grænsen – i Højer – bor Dan Thuesen og Mogens Davidsen. I anledning af årsmødet syd for grænsen kommer de til Mikkelberg i Hattestedt syd for Tønder og viser deres værker i olie, fotografi, bronze og keramik.

Dan Thuesen kalder sig for marskens maler. De seneste årtier har han markeret sig som en ikonisk portrættør af det flade marskland, som præger landskabet på vestkysten både nord og syd for grænsen. Høj himmel, der til tider næsten fylder det hele, i alle farver. Det flade land, som ind imellem kun optræder som en smal stribe nederst i billedet. Og vandet, som altid er til stede, i form af kanaler, åer, oversvømmelser, pytter – eller slet og ret som det lys og det særpræg, det giver til landskabet. Ind imellem ses også andre karakteristiske markører fra marsken, som stæreflokke, diger, koger, halliger, en sluse, en mølle, en industribygning eller konturerne af en landsby.

På Mikkelberg viser Thuesen først og fremmest oliebilleder, men medbringer også en række fotos, fortrinsvis i sort-hvid.

Dan Thuesen kalder sig for marskens maler. De seneste årtier har han markeret sig som en ikonisk portrættør af det flade marskland, som præger landskabet på vestkysten både nord og syd for grænsen. Pressefoto

Mogens Davidsen viser sine kraftfulde skulpturer i keramik og bronze. Hans keramiske arbejder i raku eller stentøj har noget gådefuldt over sig – de ligner en mellemting mellem skruer, bolte eller svære dele til industriredskaber og så mystiske objekter fra en svunden tid eller det ydre rum. Man kigger på dem og får lyst til at vide meget mere.

Davidsen siger om sig selv, at det, der karakteriserer hans kunstneriske tilgang, er nysgerrighed, godt håndværk, fascination af ild, varme og støbning af bronze. Det eksperimenterende ses tydeligt i bronzeskulpturerne, hvor der leges med modsætningerne mellem blank og mat, fast og porøs, tyngde og lethed.

Dan Thuesen er uddannet på det Jyske Kunstakademi i Aarhus og er kendt fra blandt andet Grænselandsudstillingen.

Mogens Davidsen er uddannet på Kolding Kunsthåndværkerskole som keramisk formgiver, men arbejder i dag både med skulptur, maleri og grafik. Han har eget galleri i Højer

Mogens Davidsen er uddannet på Kolding Kunsthåndværkerskole som keramisk formgiver, men arbejder i dag både med skulptur, maleri og grafik. Han har eget galleri i Højer. Pressefoto

Til åbningen vil kunsthistoriker Grethe Bay, Aabenraa, give de besøgende en indføring i udstillingen og de enkelte værker.  Helene Frank vil optræde med sang og på klaver. Der vil være mulighed for at få en snak med kunstnerne, som vil være til stede.

Sted: Mikkelberg center for nordisk kunst og cricket, Horstedter Chaussee 1, 25856 Hattstedt

Fernisering: lørdag d. 21.05.2022 kl. 15

Periode: 21.05. – 14.08.2022

Åbningstider: ti-on 10-13, to 11-16, fre-søn 13-17

Om Mikkelberg

Mikkelberg er et kulturelt og sportsligt mødested i Sydslesvig. Centret ligger på det gamle møllebjerg lige uden for landsbyen Hatsted, nordøst for Husum på den sydslesvigske vestkyst.
 
Mikkelberg blev grundlagt af Dinne og Henry Buhl, der i 1967 købte grunden med den faldefærdige mølleruin. Med stor energi satte de anlægget i stand og etablerede et velrenommeret kunstcenter og et stort cricketanlæg med det formål at ”fremme dansk væremåde, nordisk kunst og kultur samt cricketsporten i Sydslesvig”. Denne vision er også bærende for stedet i dag.
Mikkelberg har to søjler: et kunstcenter og en cricketklub.
Kunstcentret viser udstillinger med fortrinsvis danske, nordiske og lokale kunstnere. Desuden lægger stedet rum til kulturelle arrangementer, og der er mulighed for at leje lokalerne.
Cricketanlægget er hjemsted for Husum Cricket Club (HCC) under SdU (Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger). På baggrund af et enestående samarbejde mellem HCC, Dansk Cricket-Forbund og Danmarks Idrætsforbund er det muligt for sydslesvigere at deltage i danmarksmesterskaber og repræsentere Danmark på landsholdet.
Mikkelberg råder over en stor kunstsamling af kunstnere som Robert Jacobsen, Wilhelm Freddie, Sven Havsteen-Mikkelsen, Svend Wiig Hansen, Thorbjørn Olsen, Sven Dalsgaard, Carsten Nash m.fl. Dertil kommer den sydslesvigske tegner Margareta Erichsens efterladte værker. Desuden huser Mikkelberg Sydslesvigs Museumsforenings samling.
Mikkelberg er en selvejende institution, konstitueret og organiseret som en tysk fond, en såkaldt „Stiftung“. Siden 2013 har Mikkelbergfonden og Sydslesvigsk Forening (SSF) været forbundet via en associationsaftale.