Mandag starter politiet med en selekampagne: Vil du have en elefant i nakken?

I den kommende uge holder politiet ekstra godt øje med, om du har sele på (Foto: Rigspolitiet)

I den kommende uge holder færdselspolitiet i Syd- og Sønderjylland ekstra godt øje med, om du har spændt sikkerhedsselen

Færdselspolitiet i Syd- og Sønderjylland har i den kommende uge ekstra fokus på, om du har spændt sikkerhedsselen. Har du ikke det, så koster det 1500 kroner i bøde, uanset om du sidder på forsædet, bagsædet, i bil, varebil, bus eller lastbil. Er der en sele, så skal du bruge den.

”Det er ikke kun et spørgsmål om bøder, for faktisk er sikkerhedsselen det mest enkle og effektive sikkerhedsudstyr i bilen. Risikoen for at blive dræbt eller kvæstet halveres, hvis du bruger selen. Og det gælder alle i bilen. Uanset hvor kort turen er”, siger politikommissær Mads Bruhn Lund, operativ leder af færdselsafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Personer, der har kørt uden sele, er stærkt overrepræsenterede i ulykkesstatistikken: Selv om kun ca. 3 % af bilisterne kører uden sele, udgør personer uden sele ca. 30 % af de dræbte i personbiler. Samtidig kan en løs passager på bagsædet ramme dig i nakken med en vægt, der svarer til en elefant. Og hvem har lyst til at få en elefant i nakken?

Udover at sikre sig selv med en sele, så er det førerens ansvar, at børn under 15 år er spændt korrekt fast. Hvis et barn under 15 år ikke er spændt fast i bilen, koster det føreren et klip i kørekortet, en bøde på 2.000 kroner og 500 kroner til Offerfonden. Endelig må der ikke være flere personer i bilen, end der er seler til. 

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi