Jellingestenen – Nu ved vi hvem der huggede runerne

Den store runesten på Jelling kirkegård. "Kong Harald bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder - den Harald, som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne." Pressefoto - Nationalmuseet

Nu kan forskere fra blandt andet Nationalmuseet afsløre, hvem der huggede runerne på Jellingstenen. For lidt ligesom håndskrift er individuel og kan identificere skriftens ejermand, viser runer sig også at afspejle runeristeren, selvom de er hugget i sten.

3D-scanninger af runesten gør det muligt at komme helt tæt på huggesporene, og derfor kan forskere skelne de forskellige runeristeres huggeteknik fra hinanden. Enhver øvet stenhugger holder mejslen i en bestemt vinkel og slår med en bestemt styrke med hammeren, og det kan aflæses i den vinkel huggesporene har og afstanden mellem dem. Den motorik, der opøves ved sådan et arbejde, er individuel. Derfor kan forskerne nu afsløre navnet på den runerister, der ristede Jellingstenen.

Navnet er Ravnunge-Tue. En runerister fra vikingetiden, hvis navn næppe er velkendt i befolkningen, men som til gengæld er ganske kendt blandt fagfolk, da han står bag flere runesten i området omkring Jelling.

Det er fra Læborg-stenen lidt uden for Vejen, vi kender hans navn. For den samme huggeteknik, som kan spores i runerne på Jellingstenen, findes også på Læborgstenen, der står cirka 30 kilometer sydvest for Jelling, og hvor runeindskriften lyder: ”Ravnunge-Tue huggede disse runer efter Thyra, sin dronning”.

Mød Lisbeth Imer i Kongernes Jelling tirsdag 31/10, hvor hun fortæller mere om opdagelserne og deres konsekvenser. Klik her for mere information og billetkøb.

Kilde: Kongernes Jelling