Invitation: Brundlund Slot i Aabenraa inviterer til åbent hus med kage

Brundlund Slot i Aabenraa - pressefoto

Lørdag den 1. april inviterer Kunstmuseet Brundlund Slot til åbent hus og fødselsdagsfejring. Anledningen er, at det er 25 år siden, at museet og Billedskolen første gang slog dørene op for publikum på det lille hvide slot i Aabenraa. Den historiske bygning har gennem tiden vist en perlerække af udstillinger med særligt fokus på sønderjyske kunstnere.

I april 1998 åbnede Brundlund Slot første gang dørene for helt nye kunstudstillinger. Pladsen på Aabenraa kulturhistoriske museum var blevet for trang, og Aabenraa Kommune besluttede derfor at indrette det hvide slot til et helt nyt udstillingssted med fokus på museets store samling af billedkunst. I de følgende 25 år er der blevet vist en perlerække af kunstudstillinger på museet med fokus på både den ældre og den helt moderne kunst.

Museet har altid haft et særligt fokus på de sønderjyske kunstneres historie, og der er gennem tiden blevet præsenteret et væld af kunstnere med tilknytning til Sønderjylland. Samtidig med museet åbnede også Billedskolen, som alle årene har sikret håndgribelig og kreativ kunstformidling til museets gæster såvel som til byens børn og unge.

Margrete den førstes borg

I 1411 besluttede Margrethe den første, at der skulle etableres et slot i Aabenraa som kunne sørge for at holde styr på administrationen af området. Det blev til Brundlund Slot, som derfor har ligget på samme sted i mere end 600 år. Arkæologiske undersøgelser har dog vist, at bygningen har ændret form og udtryk mange gange gennem tidens løb.

Det er noget helt særligt at formidle kunst og kultur i en bygning, der også i sig selv rummer en lang og spændende historie.” fortæller Sally Schlosser Schmidt, der er museumsinspektør på Brundlund Slot, og fortsætter: ”Der er en helt speciel atmosfære på slottet som inviterer til ro og fordybelse.”

Slottet fik sin nuværende form i begyndelsen af 1800-tallet, hvor arkitekten C.F. Hansen gav slottet et mere moderne udtryk. Den indflydelsesrige arkitekt var i de samme år i gang med at genopføre det nedbrændte Christiansborg Slot i København. Frem til etableringen af museet var der privat bolig for amtmanden på slottet.

Åbent hus og fødselsdagsfejring den 1. april

På dagen er der fri entré, kaffe og kage, omvisninger, åbent værksted i Billedskolen og et stort bogudsalg med gode muligheder for at købe nogle af de mange bøger, som i tidens løb er udkommet på museet 

Vi har selvfølgelig ikke vildt meget plads inde på museet, men vi håber nu alligevel, at der er rigtig mange som har lyst til at kigge forbi og fejre fødselsdagen med os.” griner Sally og fortsætter: ”Vi har bestilt godt vejr så forhåbentlig er der også rig mulighed for at man kan nyde en forårsspirende park den dag, hvis det bliver lidt trangt.”

Kilde: Museum Sønderjylland