Sønderborg Kommune vil gerne øge tilstrømningen af turister til Gråsten Slot og Den Kongelige Køkkenhave. Derfor arbejder den nu på at få opstillet en brun infotavle ved motorvejen – hvor Vejdirektoratet har det afgørende ord.
Dronning Margrethe og Prinsesse Benedikte åbnede den 24. juli sidste år Den Kongelige Køkkenhave i smukt solskinsvejr og under stor mediebevågenhed. Og selv om vilkårene på grund af Covid-19-restriktioner har været vanskelige, så har der været meget fine besøgstal i haven.
– Vi er ikke i tvivl om, at Den Kongelige Køkkenhave er en turistattraktion med et kæmpe potentiale. Med slottet som nabo og muligheden for en fin spadseretur i Gråsten med skov, sø og butikker er der meget at byde på, og den oplevelse synes vi, flere skal have. Med et skilt ved motorvejen vil vi hjælpe turister med at finde vej, og vi vil i højere grad inspirere turister, der kører ”ud i det blå”, til at besøge Gråsten. Derfor går vi i dialog med Vejdirektoratet for at søge om tilladelse til at opsætte skiltet og afsætter penge til det, siger formand for Udvalget for Kultur, Idræt, handel og Turisme i Sønderborg Kommune, Stephan Kleinschmidt i en udmelding i dag.
Beslutningen om at omdanne den gamle køkkenhave ved Gråsten Slot til en turistattraktion blev truffet i 2015. Siden er haven lagt om, der er etableret mange bed, plæner og frugttræer, der er bygget Paradehus, Vinterhave, væksthuse, gårdbutik og café. Haven er nu vinterlukket, men vil – hvis ikke forlængede restriktioner hindrer det – genåbne i april. Den Kongelige Køkkenhave er samtidig en del af Sønderborg Kommunes socialpsykiatriske tilbud, Væksthuset.
– Den Kongelige Køkkenhave er en rigtig fin fortælling og en god oplevelse. Den er et spændende supplement til Gråstens i forvejen mange kvaliteter, så vi samlet set har en meget fornem destination her. At haven samtidig er en værdifuld arbejdsplads for en gruppe udsatte borgere, ligesom der er gode faciliteter til undervisning, hvor skoleklasser får viden om fødevarernes vej fra jord til bord lige dér, hvor maden gror, gør bare fortællingen mere komplet. Det skal vi selvfølgelig vise vej til, supplerer Jesper Kock, næstformand i Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme.
Et såkaldt brunt skilt ved motorvejen, der viser til en attraktion, koster 70.000 kr. at sætte op. Ønsket er at få sat skiltet op ved Sønderborgmotorvejens afkørsel 14, så bilister, der kører i retning mod Als, bliver gjort opmærksom på slottet og køkkenhaven i Gråsten. Pengene tages fra udvalgets pulje til turismeudvikling.
FAKTA
Vejdirektoratet har siden 2017 givet mulighed for, at der ved motorvejsafkørsler kan opsættes oplysningstavler, som informerer turister om seværdigheder i nærheden. Tavlerne har brun bund med hvid tekst og illustration. Der findes ved Sønderborgmotorvejen allerede to, der viser til hhv. Dybbøl Mølle og Sønderborg Slot.
Der er nedsat fem regionale udvalg, der vælger seværdigheder og turistattraktioner i regionen. Det er udvalget for Syddanmark – fire medlemmer, herunder en formand – der er bemyndiget til at indstille til Vejdirektoratet, hvilke seværdigheder i regionen, der skal have mulighed for at få opsat brune turistoplysningstavler. Der må højst være 15 km fra motorvejen til attraktionen.