Ingen i energibranchen går ram forbi, og nu bliver Haderslev Fjernvarme desværre, for anden gang i år, nødt til at varsle en prisstigning. Priserne stiger igen fra 1. januar 2023. Det melder Haderslev Fjernvarme ud på hjemmesiden.
Varmeprisen stiger med ca. 75 %
Det er ikke kun prisen på naturgas og el, der er på himmelflugt i disse måneder. Derfor bliver fjernvarmekunderne i Haderslev nu også ramt på økonomien: Fra 1. januar stiger fjernvarmeregningen med ca. 700 kroner om måneden for et standardhus på 130 kvadratmeter, mens en standardlejlighed på 70 kvadratmeter skal finde næsten 600 kroner ekstra i budgettet.
Fakta om prisstigningen
- Den samlede prisregulering træder i kraft den 1. januar 2023.
- Den månedlige varmeregning for et standardhus stiger med 713,63 kr. inkl. moms. Det svarer til 75 % stigning i forhold til 1. september 2022.
Den årlige varmepris vil så udgøre 19.989 kr. For huse med Kompletabonnement vil den udgøre 22.629 kr. inkl. afskrivninger. Standardhuset er på 130 kvadratmeter og har et årligt forbrug til opvarmning og varmt brugsvand på 18,1 MWh. - For en standardlejlighed stiger den månedlige varmeregning med 589,06 kr. inkl. moms. Det svarer til 77 % stigning i forhold til 1. september 2022.
Den årlige varmepris vil så udgøre 16.256,25 kr. For lejligheder med Kompletabonnement vil den udgøre 18.896,25 kr. inkl. afskrivninger. Standardlejligheden er 75 kvadratmeter og har et årligt forbrug på 15 MWh.
Varmeregningen består både af faste og variable takster, og det er især de variable omkostninger til forbruget, der stiger. Du kan se alle Haderslev Fjernvarmes priser her.
Du kan selv tage toppen af prisstigningen
Det er den variable del af varmeregningen, der stiger mest. Derfor afhænger prisen mest af dit forbrug. Du kan derfor gøre en del for selv at spare på varmen.
Hvis du f.eks. sænker rumtemperaturen med 1 grad, kan du som tommelfingerregel spare ca. 5% på varmeforbruget.
Se de gode råd til at udnytte fjernvarmen bedst muligt her.
Prisen afspejler fjernvarmens omkostninger – ikke andet
I Haderslev fremstilles fjernvarmen på ca. 95 % træflis og 5 % naturgas, og der går el til drift af pumper m.m. Fakta er nu, at prisen på flis er steget til det dobbelte siden 2021, gasprisen er firedoblet, og elprisen seksdoblet. Da fjernvarmen bliver drevet efter et hvile-i-sig-selv-princip i Varmeforsyningsloven, skal udgifter og indtægter balancere. Så efter mange år med stabile priser er der nu ingen vej uden om en markant prisstigning.
Bestyrelsesformand Søren Knudsen siger:
– En prisstigning på 75 % er voldsom, og vi er helt klar over konsekvensen for vores kunder. Desværre kan vi ikke engang love, at prisstigningen bliver den sidste. Særligt krigen i Ukraine og den anspændte relation til Rusland gør det meget vanskeligt at forudse, hvad der kommer til at ske på energimarkedet. Det, vi kan love, er, at vi gør vores yderste for at sikre leverancerne af flis – så billigt som muligt. Det vil betyde, at vi skal indkøbe mindre gas. Og skulle det ske, at markedet falder i 2023, falder varmeprisen naturligvis også.
Gas og varmepumper er stadig dyrere end fjernvarme
Mange kommende fjernvarmekunder spørger nu sig selv, om deres varmeøkonomi ville være bedre tjent med gas eller varmepumper. Men ifølge vores beregninger er fjernvarmen stadig det billigste alternativ. Det gælder også, hvis man ikke medregner afskrivninger på det anlæg, man skal bruge.
Kilde: Haderslev Fjernvarme