Haderslev: Arkæologiens dag med gys, guld og grubesteg nu på lørdag

Arkæologiens Dag nu på lørdag. Foto: Museum Sønderjylland

Lørdag den 10. september kan man komme helt tæt på arkæologernes arbejde og selv være arkæolog for en dag. På museumsområdet mellem Aastrupvej 48 og Dalgade 7 i Haderslev er der hele dagen fra kl. 10 til kl. 16 masser af aktiviteter for små og store, udendørs såvel som indendørs.

Man kan kigge konservatoren over skulderen, når hun forsigtigt skiller en 2000 år gammel gravurne ad, eller hjælpe med at skylle fund fra en udgravning ud af et bjerg af jord. De mindste kan gå på skattejagt efter perler og mønter, og i værkstederne kan man se smeden, bronzestøberen, flinthuggeren og træsnitteren arbejde, som man har gjort det fra oldtiden til i dag.

Medlemmer af Sønderjyllands Amatørarkæologer demonstrerer, hvordan man bruger en metaldetektor, og har man selv nogle oldtidsfund, kan man tage dem med og få en snak med arkæologerne om, hvad det er, og hvor gammelt det er. Man kan også møde Nydamselskabet, som inviterer til at binde med bast og brodere med Bayeux-sting.

Desuden deltager Midgaard Vikingecenter og Haderslev Arkiv og Museumsforening i aktiviteterne.

Museum Sønderjylland har landets største arkæologiske afdeling, og medarbejderne har hele landsdelen som arkæologisk ansvarsområde og arbejdsplads. I løbet af dagen viser de rundt i museets faste oldtidsudstilling og fortæller om nogle af de helt store udgravninger, så man på kort tid kommer gennem den ældste del af Sønderjyllands historie. Skulle sulten melde sig ovenpå al den aktivitet, bydes der på grubestegt gris med grønt. Det koster 60 kr. pr. voksen at deltage i Arkæologiens Dag, mens børn kan være med gratis.

Kilde: Museum Sønderjylland

Arkæologiens Dag nu på lørdag. Foto: Museum Sønderjylland