Flere kvindelige elektrikere på vej fra EUC Syd

Mange af de kvinder, som vælger håndværkerfagene, er vant til at være i undertal. Der er nemlig på langt de fleste uddannelser flere mænd i klasselokalerne. Alligevel vælger flere og flere kvinder at søge ind på erhvervsuddannelser – og de er glade for at se flere kvindelige elever i håndværkerlokalerne på EUC Syd.

Cathrine, Marianna og Michela skiller sig lidt ud i mængden. De er nemlig godt i gang med elektrikeruddannelsen, hvor der typisk er få kvinder – både i uddannelse og i arbejde. Alle tre har gennemført hovedforløb 1 og er godt i gang på deres lærepladser, hvor de får brugt deres evner i praksis og øger deres erfaring med faget.

Og de er helt enige om, at de har valgt rigtigt. For de får en uddannelse, som giver dem mulighed for at arbejde med hænderne, samtidig med at det faglige er spændende og udfordrende. 

Hvorfor har de tre kvinder valgt at arbejde inden for elektrikerfaget? Deres vej til elektrikeruddannelsen er meget forskellige. Cathrines rejse startede, da hun i 9. klasse skulle i praktik – og faktisk blev opfordret til at vælge noget, hun ikke havde lyst til, af sine forældre: ”Og der valgte jeg elektriker. Men da jeg så først havde prøvet det, så fangede det mig.” Marianna derimod har baggrund som fysiklærer fra Ungarn og ville gerne arbejde mere med hænderne. Hun ser elektrikerrollen som ideel, fordi ”man kan bruge kroppen og hjernen på sit arbejde.”

Michela er derimod vokset op i en familie med mange håndværkere, hvor mange fag var dækket, men de manglede en elektriker. ”Og derfor har jeg altid sagt i sjov, at den uddannelse tager jeg. Og nu står jeg her og er i fuld i gang med uddannelsen.”

I lære som kvindelig elektriker

Når man som kvinde skal ud at søge en læreplads som elektriker, kan man ifølge de tre kvinder godt frygte, at man ikke bliver taget særlig godt imod. Men heldigvis blev de tre elektrikerelever mødt positivt i det sønderjyske. Kun Marianna oplevede et par skæve blikke hos et par virksomheder, da hun søgte – derfor er hun også ekstra glad for sin læreplads hos Elektrikeren Sønderborg, hvor hun blev mødt af venlige, dygtige mennesker. Og hun holder fast i, at ”et firma, som ikke kan tænke fornyende, er ikke en god plads for en lærling.”

Cathrine har fundet sin læreplads hos Haderslev El-Teknik, hvor hun er faldet godt til. ”Jeg er blevet taget rigtig godt imod, og bliver set som en af kollegaerne i stedet for den eneste pige.” Cathrine fortæller desuden, at hun er blevet taget godt imod i branchen – selvom hun ”godt kan få nogle ekstra blikke engang i mellem,” når de er ude ved kunder. Michela, som er i lære hos Sydjysk Eltekniq, er enig og fortæller, ”inden jeg startede, var jeg lidt spændt på, hvordan man ville blive taget imod som kvinde i et mandefag. Men dette punkt skulle jeg slet ikke bekymre mig om, da mine kollegaer har taget godt imod mig.”

De tre kvinder får desuden stor ros med på vejen af deres faglærer, Ole Jednoral. Han fortæller, at alle tre piger får topkarakterer og klarer sig fuldt ud på lige fod med resten af holdet. Han er desuden glad for at se flere kvinder i klasselokalerne og håber, at der i de kommende år vil starte flere – for der er masser af plads til dem. ”Vi må se, om tendensen fortætter, men det håber jeg da. Vi har i øjeblikket 3 andre piger, som går på grundforløb 2, og to af dem har allerede en lærepladsaftale.”

Trenden ser derfor umiddelbart ud til at fortsætte hos EUC Syd, hvor det ses meget positivt. Hvis flere kvinder kommer ind på erhvervsuddannelserne, vil der være et lavere talentmassespild, og det vil kunne bidrage til et mere ligevægtigt uddannelsesmiljø.

Se mere om uddannelsesmulighederne på www.eucsyd.dk

Kilde: EUC Syd