Fire hold videre fra EUC Syd til regionsmesterskab i entreprenørdyst

Forleden blev det sønderjyske mesterskab i iværksætteri afholdt og hele fire hold fra Teknisk Gymnasium Sønderjylland, EUC Syd, skal nu gøre sig klar til regionsmesterskabet i marts måned.

Iværksætteriprojektet Company Programme er et entreprenørskabsforløb, som giver elever mulighed for at arbejde med innovation og udvikle deres kompetencer som entreprenører. I alt deltog 27 hold fra fem skoler i Sønderjylland, da det sønderjyske mesterskab blev afholdt d. 24. februar. Sønderjysk Mesterskab blev afholdt fysisk, og stemningen var i top, da de endelig kunne mødes ansigt til ansigt efter flere års virtuelt mesterskab.

Teknisk Gymnasium Sønderjylland havde seks hold med til mesterskabet, hvoraf fire gik videre. I alt gik 12 ud af de 27 hold videre til det regionale mesterskab i marts. De 27 hold blev bedømt af erhvervsfolk fra lokalområdet, som kunne se på projekterne fra forskellige vinkler.

De deltagende hold får i løbet af iværksætteriprojektet snust til, hvordan det er at være entreprenør. De skal udvikle produkter fra idé til virkelighed og arbejder derfor med virkelighedsnære emner, hvilket giver dem stor mulighed for at udvikle sig. Alle hold fra EUC Syd går på HTX og har teknologi på A-niveau – en del af dem læser studieretningen Teknologi og Design.

De fire hold fra EUC Syd arbejdede med problemstillinger med udgangspunkt i de 17 Verdensmål, hvorfor deres produkter havde et bæredygtigt islæt. Et hold, StepWater, arbejdede med at skabe rent drikkevand til befolkningsgrupper, som ikke har adgang til det. Deres produkt renser nemlig vandet ved hjælp af sollys. Dette projekt fik en flot samlet 2. plads i det sønderjyske mesterskab.

Holdet Future House Material har udviklet et bionedbrydeligt engangsservice af mælk og olie, holdet IPR har arbejdet på udviklingen af optiske kabler til at skabe energivenligt lys på vejene for at øge trafiksikkerheden under dårlige vejrforhold, og holdet PlaNet har udviklet et opsamlingssystem til floder, så lokale kan opsamle plastik, inden det nedbrydes til mikroplast.

I løbet af forløbet er holdene blevet coachet af lærere og vejledere på skolen, og de har igennem Company Programme også været ude og møde erhvervslivet, som har givet konstruktiv feedback. Alle elever har arbejdet selvstændigt med egne idéer. De har altså ikke modtaget en specifik case, men har derimod undersøgt markedet for at skabe egne produkter og virksomheder.

Ved at deltage i Company Programme får eleverne fra EUC Syd altså en øget interesse i innovation og entreprenørskab, som allerede er en del af HTX. Det lægger grundlaget for nye spændende virksomheder og for fremtidige medarbejdere, som kan og tør tænke nyt.

Kilde: EUC Syd