Få fingrene ned i Tønders fortid

PR-foto - Museum Sønderjylland

I weekenden d. 24.-25. september kl. 10.00 – 14.00 inviteres alle interesserede til at komme og hjælpe arkæologer fra Museum Sønderjylland med at solde opgravet jord fra Skibbroen i Tønder.

Museet har opsat en soldecontainer bag museerne på Wegners plads og Vandtårnet, man skal blot følge skiltningen fra hovedindgangen. Soldning er en metode, hvor arkæologerne anvender vand og sigter til at undersøge jord fra udgravninger.

Alle er velkomne, børn som voksne, og på soldepladsen vil I møde arkæologer og formidlere, der vil hjælpe jer i gang med soldningen. De genstande I finder, kommer til at indgå i museets samlinger, og er med til at fortælle mere om Tønders historie.

Arkæologerne forventer at finde genstande, der har ligget trygt under Tønders gader i mindst 400 år.

I vil også møde ansatte fra Tønder Forsyning, som formidler om affaldets, spildevandets og drikkevandets historie fra middelalderen frem til i dag.

Det er gratis at deltage. Vær opmærksom på at arrangementet foregår udendørs.

Baggrunden for arrangementet.

I forbindelse med kloakeringsarbejdet hen over vinteren 2021/22 ved Skibbroen i Tønder stødte entreprenørerne på fundamentet af havnefronten, der blev opført og udvidet i 1600/1700-tallet.

Udover at have lokaliseret selve havnefronten fandt arkæologerne under udgravningen tykke lag af datidens affald, der har fungeret som opfyld.

Museum Sønderjylland udtog efterfølgende jord fra disse kulturlag. Museets arkæologer har fundet tusindvis af genstande, som tydeligt viser, at borgerne i Tønder i 1500/1600-tallet brugte området mellem byen og Slotsbanken som affaldsdeponering for f.eks. husholdnings- og byggeaffald.

Vi ved allerede, at det opgravet jord indeholder mængder af keramik, glas, knogler og østersskaller, men hvem ved, hvad der ellers gemmer sig i kulturlagene?

Kilde: Museum Sønderjylland