DGI Hærvejsløbet: Danmarks største motionscykelløb kommer til Aabenraa Kommune på lørdag

DGI Hærvejsløbet 2024 kommer gennem Aabenraa Kommune. Pressefoto

Over 500 cyklister kommer igennem Aabenraa Kommune på lørdag, når Danmarks største motionscykelløb DGI Hærvejsløbet – L’Etape Denmark afholdes med ny deltagerrekord.

7.000 motionscyklister deltager i cykelfesten, når Danmarks største tilbagevendende cykelløb DGI Hærvejsløbet køres lørdag den 29. juni.

Løbet tilbyder i år hele 16 forskellige ruter på både landevej, MTB og gravel, og alle ruter følger den historiske Hærvej enten fra nord eller syd mod det store fælles målområde i Viborg.

Kongedistancen på 300 kilometer starter i Flensborg, og de mere end 500 deltagere cykler herfra og igennem Aabenraa Kommune. De kommer bl.a. igennem Bov, Kliplev, Aabenraa, Løjt Kirkeby og Genner. Med 7.000 deltagere i alt sætter løbet også ny deltagerrekord i år.

DGI Hærvejsløbet arrangeres i samarbejde med 25 lokale foreninger. I Aabenraa Kommune er Rødekro Cykle Klub medarrangør og står blandt andet for at skilte en sektion af ruten, opsætning af en prikket bjergspurt på Côte du Hjarupvej i Aabenraa og for at servicere rytterne i et stort depot.

Skaber liv på historisk rute

Der bliver et sus af Danmarkshistorie, når de mange deltagere indtager Hærvejen. Den historiske rute krydser Jylland på langs og har i århundreder tjent som Jyllands hovedvej for både hære, kvægdrivere, handelsmænd og pilgrimme. I dag er Hærvejen kendt som en populær rute for vandrere og cyklister.

Aabenraa Kommune er sammen med 14 andre Hærvejskommuner en del af et stort udviklingsprojekt, der skal fremme Hærvejen til glæde for både lokale og turister. Første skridt er at styrke faciliteterne såsom vandre- og cykelruterne og overnatningsstederne.

Hos DGI Hærvejsløbet er man begejstrede for at kunne bidrage til udviklingen ved at skabe mere aktivitet på den historiske rute.

”Til DGI Hærvejsløbet kombinerer vi kultur og motion. Løbet har i Hærvejen en unik arena, som er en rejse gennem landskabet og historien med talrige oplevelser undervejs. Fortællingen om Hærvejen og de lokale kulturperler kommer meget længere ud, når vi sender 7.000 motionscyklister ud på ruten,” siger løbschef Magnus Korsgaard Nielsen.

Støtter det lokale foreningsliv

De 25 lokale foreninger langs Hærvejen, som er med til at arrangere løbet, stiller tilsammen med ca. 1.000 frivillige på dagen. De står blandt andet for DGI Hærvejsløbets nærmest ikoniske depoter, startområderne, og så leverer de den unikke stemning og atmosfære, der også kendetegner løbet.

”Det er idrætsforeningernes fortjeneste, at vi kan afholde DGI Hærvejsløbet med fantastiske tilbagemeldinger år efter år. Uden de frivillige, der hvert år hjælper til både før, under og efter løbet, kunne vi ikke sende 7.000 deltagere ud på cyklerne,” siger Magnus Korsgaard Nielsen.

Hvert år kanaliserer DGI Hærvejsløbet omkring én mio. kroner fra omsætningen af løbet direkte ud til arrangørforeningerne, som kan bruges til lokal udvikling.

Samarbejde med Tour de France

DGI Hærvejsløbet er for andet år i træk en del af Tour de France-arrangørerne ASO’s officielle serie af motionscykelløb. Det betyder, at landevejsruterne også går under navnet L’Etape Denmark by Tour de France. Et koncept, der giver almindelige motionister muligheden for at føle sig som Tour-ryttere for en dag.

Det betyder blandt andet, at deltagerne vil opleve en prikket bjergspurt på Côte du Hjarupvej i Aabenraa i bedste Tour de France-stil, og at de kan konkurrere om de ikoniske førertrøjer. Magnus Korsgaard Nielsen ser samarbejdet som en blåstempling af, hvad det danske foreningsliv er i stand til.

”Vi er stolte over, at vi sammen med foreningslivet er lykkedes med at lave et så attraktivt event, at Tour de France-arrangørerne vil samarbejde med os. DGI Hærvejsløbet får igen tilført noget af Tour de France-magien, og vi glæder os helt vildt til at opleve det sammen med deltagerne den 29. juni,” siger han.

Tour de France-samarbejdet betyder også, at mange internationale deltagere har meldt deres ankomst. I år forventes mere end 400 udenlandske deltagere fra 25 forskellige nationer at deltage i løbet, hvilket også udbreder fortællingen om Hærvejen og den lokale turisme.

Fakta: DGI Hærvejsløbet

DGI Hærvejsløbet er Danmarks største tilbagevendende motionscykelløb. I 2023 deltog 5.700 cyklister på 11 forskellige ruter. I år udvides løbet til nu 16 ruter med i alt 7.000 deltagere.

Løbet arrangeres af DGI i samarbejde med 25 lokale idrætsforeninger langs Hærvejen og ca. 1.000 frivillige. Hvert år kanaliseres omkring 1 mio. kroner af indtjeningen ud i det danske foreningsliv.

Det er både muligt at deltage på landevej, MTB og gravel, og landevejsruterne er nu omfattet af L’Etape-konceptet.

Alle ruter følger i store træk Hærvejen enten fra nord eller syd mod målbyen Viborg. Hærvejen ligger på Jyllands højderyg og tjente i århundreder som en vigtig færdselsåre i Jylland. I dag er det en attraktiv rute for vandrere og cyklister gennem det bedste af den jyske natur.

Fakta: L’Etape by Tour de France

L’Etape by Tour de France er en international serie af motionscykelløb arrangeret af Tour de France-arrangørerne ASO. Konceptet er at give den almindelige motionist muligheden for at føle sig som Tour-rytter for en dag.

Med L’Etape Denmark by Tour de France findes der nu i alt 30 forskellige L’Etape by Tour de France-events i 25 forskellige lande.

Løbsserien har til formål at udbrede og styrke kendskabet til ASO og til Tour de France internationalt og bruge Tour-magien som katalysator til at få flere ud på cyklerne.

Kilde: DGI