Bynære arealer er vigtige, når danskerne skal ud i naturen, og halvdelen af alle besøg foregår i offentlige naturområder. Det er nogle af hovedkonklusionerne i ny kortlægning af danskernes naturbesøg som Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet har udarbejdet for Miljø- og Ligestillingsministeriet.
Nærheden er vigtig
Vi vælger i høj grad grønne områder tæt på byerne, når vi skal have frisk luft, lufte hunden eller trave nogle kilometer.
Det er en af konklusionerne i en ny landsdækkende kortlægning af danskernes besøg i naturen. Den viser, at 41 procent af danskernes naturbesøg foregår i natur og andre grønne områder inden for byzonen eller inden for 200 meter af en byzone.
Kortlægningen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse gennemført i 2022/23, hvor et repræsentativt udsnit af danskerne har kortlagt deres naturbesøg, bl.a. ved hjælp af et Danmarkskort.
– Undersøgelsen er interessant, fordi den underbygger noget, vi allerede har en klar fornemmelse af. Tilgængelighed er en afgørende faktor, når vi skal ud i naturen, og vi vælger ofte de grønne områder, der ligger rundt om hjørnet fra vores bopæl. Derfor er de bynære naturområder så vigtige for mange, og det understøtter det fokus vi har på bynær skovrejsning, siger Jesper Tranberg, kontorchef i Naturstyrelsen.
Undersøgelsen viser også, at hverdagsbesøg i naturen i højere grad foregår bynært end weekendbesøg. Selvom weekendbesøg også danner klynger omkring byer, besøger vi eksempelvis i højere grad den Nordsjællandske kyst og den jyske vestkyst i weekenderne.
Offentlige skove er mest besøgte
Mange naturbesøg foregår i skove, ved kysten og i rekreative grønne områder, viser kortlægningen.
Baseret alene på antal naturbesøg, tiltrækker skov flest besøg (34 procent), efterfulgt af kysten (30 procent). Bynære grønne områder (fx parker) tiltrækker dog relativt flest besøg (10 procent) sammenholdt med deres geografiske udstrækning (1 procent af Danmarks landareal).
Omkring halvdelen af naturbesøgene foregår i enten kommunale eller statsejede områder, selvom de to sammenlagt kun udgør 10 procent af Danmarks landareal.
– Den nye kortlægning viser, at danskernes naturbesøg er koncentreret omkring få steder og omvendt er der rigtig god plads i de offentlige naturområder, der ligger længere væk fra byerne. I statens naturområder er der åbent døgnet rundt og her ligger der et stort potentiale i at få endnu flere danskeres øjne op for de oplevelser, der venter, hvis du bevæger dig lidt længere væk end ellers, siger Jesper Tranberg.
Undersøgelsen viser også, at kysterne, ikke overraskende, modtog flere besøg i sommermånederne og generelt er et udflugtsmål, som man gerne transporterer sig lidt længere for at besøge.
Læs hele rapporten: National kortlægning af danskernes naturbesøg – Geografiske analyser af friluftslivet i Danmark i forhold til arealanvendelse, beskyttelsesudpegninger og ejerforhold.
Kilde: Naturstyrelsen