Danske haveejere skal være opmærksomme på smitsom tomatvirus

En særdeles smitsom plantevirus, som kan ødelægge den danske tomathøst, er fundet i flere europæiske lande. Det skal du holde øje med, hvis virussen kommer til Danmark.

Rundt om i landet har danskerne gjort haven og drivhuset klar til den nye sæson. Derfor bugner drivhusene lige nu af tomatplanter, som i de kommende måneder vil sætte frugt, der kan give sommermaden det sidste pift. Men uden for Danmarks grænser lurer en smitsom plantesygdom, som i værste fald kan ødelægge den danske tomathøst. Tomatskrumpevirus, der også er kendt som Tomato Brown Rugose Fruit Virus, er de sidste to år blevet set i flere europæiske lande. De danske gartnerier har i samarbejde med Landbrugsstyrelsen allerede taget en række forholdsregler, som skal holde virussen ude af landet. Det er dog også vigtigt, at de danske haveejere er opmærksom på sygdommen, hvis det alligevel viser sig, at virussen finder vej til Danmark.

– Da tomatskrumpevirus er enormt smitsom, opfordrer vi private haveentusiaster til at holde øje med de symptomer, som planterne udviser, når de er under angreb. For selvom tomatskrumpevirus ikke er farlig for mennesker eller dyr, kan den få store økonomiske konsekvenser for erhvervsgartnerierne, der dyrker tomat, peberfrugter og chili, som er de planter, virussen primært rammer. Så har man mistanke om, at ens plante er ramt af tomatskrumpevirus, skal man ikke dele ud af sine tomater til venner og familie, da det bare vil sprede plantesygdomme yderligere, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær i en pressemeddelelse.

Virussen er aggressiv og smitter direkte via plante-til-plante kontakt, kontakt med jord samt via redskaber, emballage og formeringsmateriale som for eksempel frø.

Det skal du gøre, hvis du får mistanke 
– Hvis man finder eller har mistanke om, at en plante er angrebet af tomatskrumpevirus, skal man kontakte Landbrugsstyrelsen, da det er en meget smitsom plantesygdom, der kræver, at vi handler hurtigst muligt, siger Kristine Riskær.

Det er Landbrugsstyrelsen, der holder øje med forekomsten af tomatskrumpevirus i Danmark. Hvis der bliver gjort fund, iværksættes der omgående foranstaltninger, der skal forhindre spredning og udrydde virussen.

Her kan du anmelde et fund eller en mistanke om tomatskrumpevirus. Du kan også kontakte Landbrugsstyrelsen på telefonnummer: 33 95 80 00.

Her er symptomerne, som ud skal holde øje med

  • Bladene ændrer farve, får pletter, mærker og bliver rynkede
  • Der ses små, sorte pletter på bladstiklen og på dækbladene
  • Frugterne bliver typisk gule, får brune pletter eller grønne striber
  • Frugterne kan blive deforme, rynkede og have uens modning

Be the first to comment on "Danske haveejere skal være opmærksomme på smitsom tomatvirus"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*