Cigaretskod skal i skraldespanden – ikke i naturen

En masse store ”cigaretskod” har hele juli ligget på Amager Strandpark for at minde danskerne om, at skod ikke hører til i naturen. Reaktionerne har været så positive, at skoddene nu tager på en turné rundt i landet. Første stop er Islands Brygge den 11. august, hvor miljøminister Lea Wermelin og organisationen Plastic Change sætter fokus på målet om et skodfrit Danmark.

Cigaretskod er det affald, der bliver fundet flest af i vores natur.  Det estimeres, at flere millioner af skod hvert år bliver smidt i naturen og i byerne. Pressefoto

–  De små skod ligner måske noget naturligt, men tag ikke fejl. Cigaretskod indeholder plastik. Når de smides i naturen nedbrydes de til mikroplast, som ikke bare forsvinder, men gør skade på vores natur og vandmiljø. Så der er ingen tvivl – cigaretskod hører hverken til i naturen eller på gaderne i vores byer, siger miljøminister Lea Wermelin.

Du og jeg – og tobaksindustrien skal tage ansvar
Cigaretskod skal i skraldespanden, og det har miljøministeren over sommeren mindet danskerne om med kampagnen ”#skodfritdanmark”. En række store skod har hele juli ligget på Amager Strandpark, og reaktionerne på ”skod-kunstværket” har været så positive, at skoddene nu tager på en turné rundt i landet. Der er nemlig mange steder, hvor cigaretskod i naturen er et problem. Første stop er Islands Brygge, hvor organisationen Plastic Change også gerne ser, at vi alle sammen gør vores for at skabe et skodfrit Danmark.

– Vi står i en plastikkrise, og de fleste af os har efterhånden set flere billeder af de skræmmende store mængder plastik og mikroplast, der i dag findes i naturen og i havene. Det er på høje tid, at vi gør noget, så hverken cigaretskod eller andet plastik ender i naturen. Vi har alle et ansvar. Også tobaksindustrien. Derfor er det den helt rigtige vej at gå at give tobaksproducenterne et oprydningsansvar, siger Henrik Beha, stifter af Plastic Change.

Forureneren skal betale
Miljøminister Lea Wermelin arbejder målrettet på, at tobaksproducenterne skal tage mere ansvar for deres produkter – også når de er blevet til affald. På tværs af hele EU indføres et oprydningsansvar for tobaksprodukter. Oprydningsansvaret betyder, at tobaksproducenterne fremadrettet skal betale for oprydning af cigaretskod i naturen, skal mærke deres produkter med indhold af plastik og betale for information til forbrugerne om de negative konsekvenser ved at smide cigaretskod i naturen

– Det er kun rimeligt, at forureneren betaler. Tobaksindustrien skal tage ansvar for, at cigaretskoddene i stor stil ender som skrald i naturen. Fremadrettet kommer tobaksindustrien til at betale for, at der bliver ryddet op, siger miljøminister, Lea Wermelin.

Fakta om kampagnen ”Et skodfrit Danmark”

  • Kampagnen #skodfritdanmark blev igangsat d. 1. juli 2020 af miljøminister Lea Wermelin.
  • En ”skod-installation” med en række store cigaretskod i træ er med til at anskueliggøre, hvor stort problemet er med henkastede cigaretskod i den danske natur.
  • Installationen med de store skod har været på Amager Strandpark hele juli måned. Den 11. august flyttes de til Islands Brygge. Herefter skal de rundt i landet til blandt andet til Aarhus og Ålborg. 
  • I løbet af sommeren deler Miljø- og Fødevareministeriet i øvrigt facts om skod i naturen og gode råd til at undgå det på de sociale medier.

Fakta om cigaretskod

  • Cigaretskod er antalsmæssigt den største fraktion af henkastet affald i Danmark.
  • Cigaretfiltre indeholder plastikmaterialet cellulose acetat. Efter 5-10 år nedbrydes skodderne til mikroplast, dvs. de forsvinder ikke. Cigaretskod smidt i naturen kan også afgive tungmetaller som bly og cadmium, tjærestoffer og nikotin.
  • Foreløbige analyser indikerer, at cigaretskod henkastet i naturen nemt kan ende i alle former for marine miljøer og udgøre en miljørisiko for vandkvaliteten, ligesom cigaretskod kan afgive stoffer, som kan påvirke marine organismer.

Be the first to comment on "Cigaretskod skal i skraldespanden – ikke i naturen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*