Aabenraa: De store gule kulkraner på havnen ved Ensted forbliver i brug under energikrisen

De store kulkraner forbliver i brug på det, der tidligere hed Enstedværket i Aabenraa. Foto: Erik Egvad Petersen - www.sydnyt.dk

Det er Aabenraa Havn og SDK Shipping, der med opbakning fra Energistyrelsen sammen skal sikre forsyningslinjen af kul, lyder det fra Aabenraa Havn i en udmelding.

Leverancerne af kul fra bl.a. Sydafrika og Columbia vil begynde at ankomme til Ensted allerede i uge 39. Efter ankomsten omlastes kullet og fragtes videre med mindre skibe og pramme til eksempelvis Polen og Tyskland, hvor lokale el- og varmeværker midlertidigt omstilles til kulfyring for at kompensere for Putins gas. Aftalen mellem Aabenraa Havn og SDK løber foreløbigt frem til udgangen af 2023, og det forventes, at op mod en million tons kul årligt vil blive omlastet og udskibet fra Aabenraa.

– Ensted er en af de to dybeste havne i hele Østersøområdet, og det er afgørende for, at kullet kan sejles ind med nogle af verdens største fragtskibe, som vi nu kommer til at se i Aabenraa. Samtidig har vi rigtig gode erfaringer fra tidligere samarbejder med SDK om omlastning af store mængder bulkvarer. Så vi forventer ingen problemer og kan derfor straks gå i gang med den vigtige opgave det er at sikre en forsyningskæde af energi til både danske og europæiske husstande, siger Henrik Thykjær, der er direktør for Aabenraa Havn i en udmelding.

Kilde: Aabenraa Havn