Som optakt til 80-året for befrielsen 5. maj er erhvervsskolen EUC Syd i Aabenraa med i et utraditionelt samarbejde med Frihedsmuseet og Frøslevlejren: Eleverne skal lave en formidlingsvogn, der bygger bro mellem nutidens og besættelsens unge.
Når tømrer- og snedkerelever fra erhvervsskolen EUC Syd møder ind tirsdag den 18. marts, bliver det en lidt anderledes skoledag.
De skal nemlig i gang med at bygge en del af en rullende formidlingsvogn om den danske modstandskamp.
I samarbejde med Frihedsmuseet og Frøslevlejren og fire andre erhvervsskoler landet over, skal eleverne fra Aabenraa bygge vognen som optakt til 80-året for befrielsen 5. maj.
Inden i modstandsvognen vil der være forskellige historier om, hvad unge i dag kan lære af besættelsens unge og deres kamp for en bedre verden – en kamp der ofte krævede erhvervsfaglige kompetencer, når de unge modstandsfolk skulle udvikle innovative, kreative ideer til at bekæmpe Hitler – for eksempel at bygge gemmesteder til illegale beskeder eller lave hemmelige kodesystemer.
I en tid hvor mange unge synes, fremtiden tegner sort med klimakrise, mistrivsel og en tiltagende usikker verden, kan det være nyttigt at finde inspiration i fortiden – og høre om, hvordan unge under besættelsen sammen handlede, da det så allerværst ud.
Det er da også én af årsagerne til, at EUC Syd er med i projektet, fortæller skolechef, Lotte Nørup:
”Det er et spændende og meningsfuldt projekt! Eleverne fra EUC Syd i Aabenraa får en unik mulighed for at lære om den danske modstandskamp under besættelsen og samtidig anvende deres erhvervsfaglige kompetencer til at bygge en formidlingsvogn. Det er en fantastisk måde at bygge bro mellem fortid og nutid og vise, hvordan kreativitet og samarbejde kan føre til positive forandringer.”
Læs også artiklen om smedekunst på EUC Syd i Tønder – KLIK HER
Erhvervsskoler vigtige i fremtidens Danmark
Der er en særlig grund til, at det netop er erhvervsskolerne, Frihedsmuseet og Frøslevlejren har rakt ud til. Det fortæller museumschef for Frøslevlejren Morten Teilmann-Jørgensen:
”Eleverne på erhvervsskolerne får en central rolle i fremtiden med opbygningen af den grønne omstilling og teknologiske udvikling. Men mange unge har svært ved tro på, at det nytter. Det vil vi gerne være med til at ændre ved at vise, hvordan fællesskab og innovation kan føre til betydningsfulde forandringer. Og inspirationen finder vi i modstandskampen under besættelsen.”
Eleverne fra EUC Syd og de fire andre erhvervsskoler bygger formidlingsvognen færdig i løbet af marts.
5. maj – på 80-året for Danmarks befrielse – vil den færdige vogn blive officielt indviet på Frihedsmuseet.
I løbet af efteråret vil den køre rundt i hele landet til skoler og kulturinstitutioner. Her vil skoleelever og andre interesserede blive inviteret indenfor og via stærke audiooplevelser, historier om unge modstandsfolk og deres innovative opfindelser forhåbentlig finde inspiration og ny viden.
Projektet er støttet af Spar Nord Fonden.
Her bygger eleverne formidlingsvogn:
4. marts: Håndværkskollegiet i Horsens/Learnmark
6. marts: AARHUS TECH
18. marts: EUC Syd – Aabenraa
25. marts: NEXT – København
27. marts: TEC – København