1500-tals bysegl fra Tønder er kommet på museum

Med støtte fra Tønder Kommune er det lykkedes Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder at erhverve et originalt Tønder bysegl fra 1500-tallet.

Der er tale om den type af seglstamper, som man tidligere brugte sammen med flydende rød segllak til at dokumentere ægtheden af officielle dokumenter fra fx byens råd.

Seglstampen, der er smedet omkring 1560, har som motiv et tremastet sejlskib, det samme motiv som stadig udgør Tønder Kommunes byvåben.

Motivet går tilbage til byens første våben fra middelalderen. Dengang var der dog kun tale om et enmastet skib, men med byens økonomiske udvikling, blandt andet på grund af studehandelen, blev der behov for et mere stateligt udseende skib. Den nyerhvervede seglstampe var i brug på byens rådhus på Torvet indtil 1720, hvor det blev afløst af et segl med et mere ”moderne” skib. Teksten på seglet står på latin: ”Secretum Senatus Civitatis Tunderens(is)”, hvilket betyder ”Tønder bys regerende råds fortrolige stempel”.

Seglstampen er med til at belyse købstaden Tønders historie, og det er af Slots- og Kulturstyrelsens kulturværdiudvalg i 2007 vurderet som en ”beskyttelsesværdig kulturværdi”. Også derfor er museet meget glad for at have haft mulighed for at erhverve den. Seglet vil nu indgå i museets samling, men i den kommende tid vil seglet være udstillet i forhallen på Tønder Rådhus.